مقدمه ای بر صنعت تاسیسات
انسان های اولیه پس از اینکه دریافتند برای حفظ خود از گزند حوادث و خطرات باید سرپناهی برای خود داشته باشند، در تلاش برای راهی بودند که آنها را از دمای طاقت فرسای محیط محافظت کند. ابتدا بیشتر تلاش خود را جهت محافظت خود از سرمای طاقت فرسای زمستان بکار برد و محیط زندگی خود را گرم نمود و سپس در پی آن برآمد که خود را از گرمای طاقت فرسای تابستان محافظت نماید و به فکر خنک کردن محیط خود برآمد.
در اصل طبق هرم معروف مازلو، نیاز انسان به گرمایش و سرمایش در طبقه اول هرم و جزو نیازهای زیستی بشر طبقه بندی می شود.
تکامل صنعت
انسان خردمند بر خلاف جانوران دیگر و دیگر طبقه پستانداران دارای پشم نبود و همین امر باعث شد که در مقابل شرایط محیطی، حفاظت ذاتی اندکی داشته باشد.
انسان غارنشین اولین سیستم گرمایش، که روشن کردن آتش بود را ابداع کرد و بعدها فهمید که با قرار دادن دودکش می تواند دوام آتش را برای مدت طولانی تری بالا ببرد.
همین رویه تکامل پیدا می کند تا اولین گرمایش مرکزی در روم باستان استفاده می گردد. رفته رفته و در گذر زمان سیستم رشد و ترقی پیدا می کند تا بعد از دوره رنسانس و در قرن 18 میلادی اولین سیستم گرماییش بخار توسط جیمز وات ابداع می گردد.
و رفته رفته همچون بقیه موارد صنعتی، صنعت گرمایش و بعد از آن صنعت سرمایش نیز رشد کرد. گسترش شهر نشینی و ایجاد روزافزون مجتمع های مسکونی و ساختمان ها از یک سو و مساله تامین اقتصادی هوای مطبوع و مناسب با توجه به نیاز ساکنین و اقتضای نوع ساختمان از سوی دیگر موجب پیشرفت سریع تکنیک های سرمایش و گرمایش در نیم قرن اخیر گردید. به طوری که دانش حرارت مرکزی و تهویه مطبوع خود یکی از تخصصی ترین رشته ها گردیده است.
تاسیسات در ایران
ایران نیز از این قاعده مستثنی نبود. در اوایل دهه 1320 هجری خورشیدی اولین سیستم های حرارت مرکزی در برخی ساخمان ها به صورت محدود اجرا گردید و بعدها در دهه ی 40 و 50 با بالا رفتن درآمد نفتی ایران و سرازیر شدن تکنولوژی و مواردی که باعث بالارفتن سطح آسایش مردم می شد، تجهیزات گرمایشی و سرمایشی نیز وارد سبد زندگی مردم ایران گردید و ساختمان هایی که در این ایام ساخته شد دارای موتورخانه و سیستم های مرکزی گرمایشی بودند و به مرور تاسیسات جز یکی از نیاز های اساسی در صنعت ساختمان گردید.
صنعت تاسیسات که در ابتدای ورود به ایران کاملا وارداتی بود، رفته رفته از دهه ی 50 توسط صنعت گران که به کشور خود علاقه مند بودند، شروع به بومی ساز شد.
این صنعت در ابتدا همچون بقیه صنایع نوین کاملا وارداتی بود و کلیه تجهیزات از خارج وارد ایران می شد. ولی رفته رفته از دهه 50 گروهی از صنعت گران علاقه مند به کشور، شروع به تولید کردند و کارخانجات بزرگی در کشور شروع به تولید کردند. کارخانجاتی همچون آتمسفر، شوفاژکار، ساراول، ایران آلوگاز و … از این قبیل بودند.